Salariul brut, salariul net, castig salarial -DEFINIRE

Pagină

9

Pentru a reflecta diferentirea intre notiunile de salariu brut, salariu net si castig salarial, trebuie sa amintesc si sa explic termenii uzitati de legislatia fiscala fata de cei folositi in legislatie in general.

Veniturile din salarii reprezinta o categorie de venituri care, incepand cu 1 ianuarie 2005, se supun unui impozit lunar final in cota unica de 16%. Temeiul legal il reprezinta Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Asadar veniturile din salarii nu se mai cumuleaza la nivel de an cu alte venituri in vederea impunerii.

Categoria de venituri din salarii supusa impozitului cuprinde:

– salariile realizate in baza unui CIM
– alte venituri, asimilate salariilor in vederea impozitari;
– avantaje primite in legatura cu o activitate dependenta.

Notiunile fiscale folosite pentru definirea salariului in diferite etape sunt: venitul brut, venitul net, venitul baza de calcul al impozitului, castigul salarial.

Negocierea si stabilirea salariului se poate face in lei sau in valuta , pe „brut” sau pe „net”. Acest din urma termen reflecta suma pe care ar trebui sa o primeasca salariatul dupa ce angajatorul a perceput contributiile obligatorii si impozitul pe salarii lunar. Spre deosebire de intelesul acordat diferitilor termeni din punct de vedere fiscal, brut sau net in materie de negociere identifica salariul cu sau fara impozit.

Definitiile diferitelor tipuri de salarii:

Salariul brut -cuprinde suma veniturilor realizate de salariat pe fiecare loc de realizare a venitului.

Prin loc de realizare a venitului se intelege persoana fizica ori juridica ce are calitatea de angajator sau entitatea asimilata angajatorului.

Salariul net -reprezinta diferenta intre salariul brut si cheltuielile deductibile (contributii obligatorii si cheltuieli profesionale acordate numai la locul unde se afla functia de baza a salariatului).

Castigul salarial -reprezinta salariul cuvenit si platit salariatului dupa retinere de catre angajator a contributiilor obligatorii, a impozitului pe salarii si a altor retineri.

Situatia cea mai simpla pentru angajator presupune stabilirea salariului la nivelul brut in lei, castigul salarial rezultand lunar dupa deducerea si virarea contributiilor obligatorii si a impozitului lunar pe salarii.