Comportamente optime în vremuri de schimbare

Standard
relatii umaneEinstein ne atrage atenția că nu ne putem aștepta la rezultate diferite dacă facem lucrurile la fel și punctează că o problemă nu poate fi rezolvată din același nivel de gândire în care a fost creată.

E foarte clar că vremurile sunt noi și că trebuie să ne schimbăm și noi. Prin ce sunt noi vremurile și care sunt schimbările de mentalitate și de comportament la care trebuie să aderăm dacă vrem să fim prezenți în viitor?

CONȘTIENȚĂ

Astăzi, companiile au nevoie de lideri conștiențiInteligența nu mai este suficientă. Inteligența te aduce în frunte, dar pentru a și rămâne acolo trebuie să fii pe deplin conștient.

Lumea noastră se schimbă mai repede decât ne putem noi adapta. Prinși ca într-o capcană de viteză, complexitate și incertitudine, mulți dintre noi nu sunt pregătiți pentru această accelerare. În fața provocărilor funcționăm pe pilot automat. Suntem prea reactivi la probleme și pierdem oportunități. Suntem deturnați de valori conflictuale și de relații polarizatoare. La incertitudine reacționăm cu teamă și neîncredere. Stresul și burnout-ul predomină pentru că cei mai mulți dintre noi nu performează la adevăratul lor potențial.

Pentru a acționa conștient trebuie să ne examinăm pe noi înșine pentru a ne cunoaște cu adevărat, să gândim amplu pentru a vedea mulțimea de posibilități, să fim realiști pentru a fi mai autentici și a acționa asumat în viață și în leadership și să ridicăm ștacheta pentru a funcționa la adevăratul nostru potențial.

Conștiența ne ajută să gândim mai profund, să învățăm mai repede, să colaborăm mai bine. Cu cât suntem mai conștienți, cu atât mai repede ne adaptăm și cu atât mai performanți devenim.

AGILITATE

A fi agil înseamnă mai mult decât a te adapta la schimbare. În vremuri de schimbări rapide și transformări profunde trebuie să reușim să prevedem schimbările înainte ca acestea să se manifeste. În acest context, agilitatea include capacitatea de a ne scana domeniul de activitate și ecosistemul organizațional și de a ține pasul cu ceea ce se petrece, pentru a rămâne relevanți pe piață. Asta presupune să privim schimbarea ca pe o oportunitate și să acceptăm noi moduri de lucru fără să ne simți amenințați.

 


Liderii trebuie să-și crească vigilența. Este crucial să fie receptivi la indiciile care apar. Este imperativ ca atenția ta să nu fie distrasă de rutină, de multele treburi pe care le ai de făcut și e vital să nu te lași orbit de obișnuință, de familiaritatea mediului și a contextului. Trebuie să fii un bun detectiv – să vezi acele lucruri care se întâmplă, dar pe care alții nu le văd și de ale căror consecințe asupra organizației rămân total străini.

 


ABUNDENȚĂ PRIN COLABORARE

Oamenii și organizațiile care acționează dintr-o mentalitate concentrată pe lipsă, deficit, limitare, care acumulează informații, se cramponează de putere nu vor mai funcționa optim. Mentalitatea concentrată pe abundență – care presupune colaborare și cooperare, deschidere la minte, recunoștință, apreciere și încredere – este semnul distinctiv al lumii conectate în care trăim. În această lume vor prospera organizațiile care adoptă această mentalitate.

 


Trăim și muncim într-un mediu foarte competitiv. Abordând afacerile din pespectivă empatică, clienții și partenerii trebuie să se descurce și cu noi, și cu competitorii noștri .

Atunci când te concentrezi pe abundență, ești mai puțin preocupat de control și îți asumi riscuri mai ușor, te dăruiești mai ușor. Nu-ți vei sacrifica visul pentru profituri pe termen scurt. Vei fi dispus să gândești pe ter­men lung, chiar dacă nu poți prezice exact rezultatele. În lumea măsurătorilor stabilești obiective pe care apoi te străduiești să le îndeplinești. În universul posibilului, creezi contextul și îi îngădui vieții să se desfășoare și să se dezvăluie.

 


DIVERSITATE, INCLUZIUNE, CONECTARE

Liderul bun este liderul conectat – conectat la sine însuși, conectat la scopul comun al echipei și organizației, conectat la oamenii săi. Pentru a-ți conduce oamenii nu mai e suficient să ieși în evidență, ci e nevoie să-ți cunoști echipa și să găsești elementele care îi conectează pe oameni între ei și pe ei la scopul comun al organizației. Liderul conector aduce laolaltă și menține unitatea unei grupări diverse și creează un spațiu comun, în care sunt invitate și binevenite perspective și povești diferite. Cunoaște-te pe tine însuți și cunoaște-ți oamenii, pentru că te vor urma cei care se simt reprezentați de tine în preocupări, aspirații, experiențe și destin.

 


Prin diversitate și incluziune, echipele sunt mai bune. Echipele bune iau decizii bune. Asta crește productivitatea și creativitatea (prin idei noi, noi descoperiri). Incluziunea înseamnă să-l faci pe fiecare om să se simtă valorizat și apreciat – iar pentru asta este nevoie de semnale mici, atât verbale, cât și nonverbale (mai ales atunci când, ca urmare a unui subiectivism de care nu ești conștient, tinzi să te comporți părtinitor cu unii sau cu alții).

 


CONFORT CU AMBIGUITATEA

Este esențial să ne simțim confortabil în ambiguitate, să luăm decizii pe bază de informații incomplete, să schimbăm traseul din mers, în timp ce ne aflăm în plină explorare și experiementare. În plus, conceptul de „angajat” se transformă, la rândul său – acum îi include și pe lucrătorii permanenți, pe colaboratori, pe lucrătorii tranzacționali, dar și pe vânzători, parteneri, concurenți, ca să nu mai vorbim de consumatori și clienți. Întrebarea este cât de pregătiți suntem pentru a face față unui astfel de flux.

 


Trebuie să te gândești că planul tău este doar o estimare, cea mai bună pe care o poți face în acel moment, și trebuie să fii pregătit să-l schimbi. Trebuie să înțelegi care este impactul soluției tale și să o adaptezi, la nevoie. Trebuie să te gândești că planul tău este doar o estimare, cea mai bună pe care o poți face în acel moment, și trebuie să fii pregătit să-l schimbi.
De obicei, organizațiile adoptă o strategie de tipul „Ready, Aim, Fire!” | „Armați, Țintiți, Foc!” De fapt, este mai mult un fel de „Armați, Țințiți, Țințiți, Țințiți, Țințiți, Țințiți, Țințiți,Țințiți și Foc!” numai dacă sunteți absolut siguri că va funcționa de prima dată!
Numai că singurul mod în care putem să aflăm ce funcționează și ce nu într-un mediu incert / nefamiliar / confuz, în condiții de nesiguranță este să încercăm diverse lucruri și să vedem ce merge. Numai că trebuie să fii pregătit să îți dai seama și să recunoști când planul inițial se dovedește a fi fost imperfect și să faci schimbările necesare, pe baza a ceea ce ai aflat.

 


MENTALITATE DE EXPLORATOR ȘI ÎNVĂȚARE CONTINUĂ

Firea de explorator și curiozitatea înnăscută, care să ne facă să ne explorăm domeniul de activitate și să chiar să trecem de granițiele acestuia, este o abilitate esențială. Lumea și mediul de afaceri au devenit foarte complexe. Rămân relevanți oamenii și organizațiile care profită de fiecare oportunitate pentru a învăța și a explora teritorii noi, crescându-și, astfel, valoarea.

Oamenii cu gândire deschisă, concentrată pe creștere și dezvoltare vor profita de fiecare oportunitate pentru a utiliza toate resursele de care au nevoie pentru a-și crește performanțele. Aceștia sunt oamenii care, de obicei, se bucură să ofere informații și o fac de bunăvoie, care pun întrebări și care încearcă mereu noi moduri de a face lucrurile. Este evident că lumea în care trăim astăzi necesită continuă explorare, experimentare și învățare. Iar oamenii cu mintea deschisă și concentrată pe creștere vor face tot ceea ce ține de ei pentru a învăța lucruri noi, vor prelua responsabilitatea propriului proces de învățare și dezvoltare și vor avea tăria de caracter necesară pentru a depăși obstacole.

 


N-avem încotro, pentru că dacă nu învățăm devenim rapid irelevanți. Unele organizații au înțeles că trebuie să-și dezvolte capacitatea de adaptare. Altele încă refuză să creadă acest lucru. Majoritatea sunt pe undeva pe la mijloc. Dar pionierii care se adaptează se vor descurca mult mai bine decât ceilalți, care se uită și copiază.

Trebuie să comunici o mentalitate de creștere, să le spui oamenilor că îi lași să învețe, să stimulezi învățarea continuă – iar apoi, să-i lași să se comporte în consecință. Eu obișnuiesc să spun: Fii bun cu tine și dă-ți voie să înveți.

 


 


DEZVOLTARE PRIN CREARE DE OPORTUNITĂȚI


Viitorul nu se mai așteaptă, viitorul se creează – iar asta înseamnă inclusiv ieșire din vechile tipare.

 Liderii noi creează oportunități – pe care le personalizează și le croiesc pe măsura talentului oamenilor lor, pe măsura organizației și pe măsura viitorului pe care îl construiesc.

Liderii noi nu țin la bunele practici, ci se concentrează pe practicile viitorului – „next practices, în loc de bext practices” 

Bunele practici sunt pentru cărări bătătorite, nu pentru căi necunoscute. Nu toate căile trecutului ajung în viitor. Sistematizarea excesivă limitează și închide, reduce inovația și libertatea de mișcare.

Nu mai este suficient să fii un bun profesionist, să-ți faci treaba bine și să performezi. Este important să pui preț pe intuiție, pe curiozitatea ta înnăscută, să-ți urmezi pasiunea – care generează și regenerează.

lider

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s