Incotro merge sindicalismul?

Standard
sindicalism
Pentru salariatii neafiliati politic,
sindicatul s-a constituit, multa vreme, in unica speranta in lupta cu inertia birocratica a guvernantilor pentru drepturi salariale, conditii de munca si alte facilitati care se subsumeaza Codului Muncii.

Doar Sindicatul era indreptatit, prin lege, sa negocieze Contractul Colectiv de Munca pe ramura, sa solicite, imperativ, autoritatii administrative, respectarea angajamentelor de indexare salariala si a celorlalte drepturi si facilitati.

In prezent asistam la o degradare lenta, dar ireversibila, a sindicalismului pe ansamblul sau si, in mod necesar se pune intrebarea, se cer analize pertinente ale acestui fenomen, obtinerea unui raspuns, de ce?!

Nu stim daca agatarea unui sindicat la remorca vreunui partid politic aduce beneficii salariatilor, dar socotim ca se incalca Statutul prin aceea ca Organizatia Obsteasca(Sindicatul) se declara, de la primele articole, ca fiind apolitica. Mai apoi, lideri de seama, urmarind interese pur personale, au tradat, pur si simplu, interesele generale, intrand in politica.

O vina gasim si salariatilor, a caror cultura sindicala lasa de dorit. Nu o data am auzit reprosuri de tipul: “ce-a facut sindicatul pentru mine?” Dar cine este sindicatul? Nu cumva totalitatea membrilor? Caci la intrebare se poate raspunde cu intrebare, “ce-ai facut tu pentru sindicat?”, nu-i asa?!

In fine, dar, poate, nu in ultimul rand, se cuvine sa amintim diminuarea credibilitatii liderilor. Proces favorizat de liderii insisi pentru afaceri oneroase, prin imbogatirea peste limite normale si firesti. Sa nu uitam ca decredibilizarea convine de minune administratiei si ca asmute “cainii de paza”, organele de ancheta, tocmai pentru a-si atinge acest obiectiv. (A se vedea ultimele cazuri de lideri arestati si anchetati).

Nu incheiem fara a aminti si legislatia, noul Cod al Muncii, cu ingradirile de rigoare. Si, iata cum, per ansamblu, sindicalismul trage sa moara. Este tragic si cu efecte dezastruoase pentru salariati. De aceea trebuie facut ceva!


sindicalism

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s