In curand romanii ar putea avea motive de bucurie

Standard
salar

DE CE SALARIUL MINIM NET AR PUTEA AJUNGE LA 3.000 DE LEI!

In curand romanii ar putea avea motive de bucurie in ceea ce priveste veniturile, dar fiind faptul ca anumite legi date de Uniunea Europeana (UE) ar putea fi aplicate in toate tarile membre.
Momentan, vorbim doar despre un proiect care are in vedere majorarea salariului minim general, pentru toate tarile din UE. In acest sens, romanii ar putea sa ajunga la un minim net de 3.000 de lei lunar.

Recent, Frans Timmermans, vicepresedintele Comisiei Europene (CE), a adus in atentie o propunere de salariu general pentru tarile membre, astfel incat nu va mai putea fi vorba despre exploatarea angajatilor. Vicepresedintele CE se arata indignat de faptul ca exista o diferenta prea mare intre veniturile minime ale tarilor din Est comparativ cu cele din Vestul Europei.

„Avem nevoie de un salariu minim in Uniunea Europeana, echivalent in fiecare tara membra cu 60% din salariul mediu in statul respectiv. Trebuie sa se puna capat muncii platite cu 3 euro pe ora”, a declarat Frans Timmermans, conform capital.ro.

Timmermans vrea sa ca diferentele castigurilor salariale sa nu mai fie atat de pregnante, asa ca toata lumea ar trebui sa se bucure de anumite facilitati. De asemenea, acesta ar dori si accesul liber la serviciile de sanatate in toate statele membre ale UE. Ramane de vazut ce se va petrece cu aceste propuneri.

Va reamintesc ca salariul minim brut pe economie a fost majorat la 2.080 lei pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand 12.43 lei/ora, incepand cu 1 ianuarie 2019.
 
De la aceasta data, a intrat in vigoare si salariul minim diferentiat, raportat la studii superioare. OUG 937/2018 stabileste ca cei care au studii superioare si au o vechime de cel putin un an in acest domeniu vor avea un salariu minim brut pe economie de 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore in medie pe luna, reprezentand 14.044 lei/ora.
 
De asemenea, cei care lucreaza in domeniul constructiilor vor avea un salariu minim brut de 3.000 de lei, conform OUG 114/2018. Aceasta prevede o serie de beneficii pentru cei care lucreaza in constructii. Vorbim despre scutirea impozitului pe venit, a CASS-ului si reducerea CAS cu 3,75%, adica sistarea contributiilor catre Pilonul II.

salariul

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s