Reguli pentru o cercetare disciplinară ca la carte

Standard
Angajatorii pierd în instanță procesele cu salariații pe tema cercetărilor disciplinare nu pentru că instanțele ar fi favorabile acestora din urmă, ci pentru că încalcă adesea reguli elementare ale unei cercetări. Spre exemplu, depășesc anumite termene, omit lucruri esențiale din decizia de sancționare, pe care o transmit uneori prea târziu sau prin mijloace nepermise. Cele mai multe dintre aceste erori pot fi acoperite de o respectare riguroasă a Codului muncii, însă un specialist ne-a arătat că sunt și alte lucruri ce trebuie tratate cu atenție și care nu reies din chiar litera legii, la prima vedere.
Există un număr foarte mare de cazuri în care măsurile de sancționare dispuse de angajator sau deciziile de sancționare sunt cenzurate de instanțele de judecată. Adesea, se întâmplă pentru că angajatorul neglijează niște reguli prevăzute foarte clar în Codul muncii sau în alte acte normative aplicabile. Salariații care obțin câștig de cauză în instanță nu cer doar reintegrarea pe post, dar vin cu numeroase alte pretenții, pe bună dreptate.
„Favorizarea salariatului de către instanță, într-un proces în care salariatul constestă decizia de aplicare a sancțiunii disciplinare, este doar un mit. Majoritatatea proceselor de acest fel sunt pierdute de angajatori din cauza propriilor greșeli. Angajatorii redactează documente ce cuprind erori materiale, încalcă alte prevederile legale cu privire la regulile de instrumentare a unei cercetări disciplinare (cu intenție sau din neștiință) ori nu respectă termenele prevăzute de Codul muncii”, ne spune Dana Ionescu, Legal & Global Mobility Manager la Adecco România.
În continuarea articolului se poate citi despre:
cum descriem fapta sancționată în decizia de sancționare și de ce trebuie să o legăm de prevederea încălcată;
importanța individualizării sancțiunii;
de ce e obligatorie indicarea instanței competente în decizia de sancționare;
când devine irelevantă cercetarea disciplinară;
cum trebuie să comunicăm salariatului sancțiunea aplicată;
când nu poate fi dată decizia, deși ne încadrăm în termenul legal.
1. Descrierea cât mai amănunțită a faptei sancționate
„De departe, cea mai des întâlnită greșeală comisă de angajatori în întocmirea documentelor aferente unei cercetări disciplinare este tocmai omiterea descrierii faptei care constituie abatere disciplinară sau descrierea prea sumară a acesteia. Conform art. 252 alin. (2) lit. a) din Codul muncii, «sub sancţiunea nulităţii absolute, decizia de concediere trebuie să cuprindă: a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinară». Simpla mențiune asupra săvârșirii unei fapte nu este suficientă pentru a antrena răspunderea disciplinară. Fapta trebuie descrisă în mod clar, detaliindu-se toate circumstanțele în care a fost săvârșită”, atrage atenția Dana Ionescu.
2. Cercetarea de dragul cercetării
„Cercetarea disciplinară nu înseamnă doar audierea salariatului, ci trebuie privită ca un examen de licență”, spune aceasta. Ce înseamnă acest lucru: că angajatorul trebuie să adune toate informațiile cu privire la săvârșirea faptei, prin analiza unor documente relevante sau prin audierea unor martori. „Dacă angajatorul nu depune toate diligențele necesare pentru a afla toate circumstanțele săvârșirii faptei, sunt șanse mari să aibă surprize în instanță, când salariatul poate prezenta documente ce îi dovedesc nevinovăția, instanța putând să considere că, de fapt, sancționarea salariatului a avut loc fără efectuarea unei cercetări disciplinare sau că aceasta nu a fost instrumentată în mod corespunzător”, completează specialistul.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s