Aviz celor implicati in determinarea caracterului grav al unei abateri disciplinare

Standard

Cum se determina caracterul grav al unei abateri disciplinare?1.png

          Avem in vedere faptul ca cea mai aspra sanctiune disciplinara ramane concedierea disciplinara. Insa nu vom putea dispune aplicarea acestei sanctiuni daca nu discutam despre o abatere grava sau foarte grava.
De asemenea, tinem cont de faptul ca orice sanctiune dorim sa dispunem, cu exceptia avertismentului scris, cercetarea disciplinara trebuie realizata conform procedurii impuse de legislatia in vigoare.
Nu uitam cateva aspecte importante
      1. Abaterile grave si cele extrem de grave ar trebui sa fie inscrise in regulamentul intern, impreuna cu procedura de cercetare disciplinara si chiar si sanctiunile disciplinare aplicabile pentru fiecare dintre acestea.
Spre exemplu, puteti stabili faptul ca desfasurarea activitatii profesionale in stare de ebrietate reprezinta abatere grava si se sanctioneaza cu desfacerea contractului de munca, respectiv concediere disciplinara.
      2. Toate abaterile disciplinare raman simple fapte presupuse pana la proba contrarie. Urmati procedura de cercetare disciplinara cu ajutorul unei comisii de cercetare formata din numar impar de membri (3, 5, 7), minim 3.
      3. Nu implicati in comisia de cercetare persoane care pot lua decizii subiective pentru ca va puteti trezi cu un litigiu de munca ce are ca obiect contestarea deciziei de sanctionare disciplinara.
      4. Nu implicati in comisia de cercetare persoane care nu pot lua o decizie cu privire la consecintele abaterii disciplinare, gradul de vinovatie a salariatului, imprejurarile in care fapta a fost savarsita. Rezultatul poate fi acelasi, de contestare in instanta a deciziei de sanctionare disciplinara.
      5. Lasati angajatului minim 5-6 zile de la momentul convocarii in scris si pana la momentul propriu-zis al intalnirii la convocare. Daca nu ii oferiti toate sansele ca acesta sa isi pregateasca apararea, fie pe cont propriu, fie prin intermediul unui avocat care sa ii ofere asistenta juridica, puteti descoperi ca salariatul decide sa se judece cu dvs., contestand decizia de sanctionare. Motivul va fi ca nu i s-au acordat sanse reale de pregatire a apararii in cadrul procedurii de cercetare disciplinara.
Nu uitati faptul ca viciile de procedura a sanctionarii disciplinare pot duce la anularea deciziilor emise de angajatori.
      6. Tineti cont de cele 5 aspecte care ne ajuta sa determinam ce sanctiune disciplinara se potriveste pentru fiecare abatere in parte:
   a) imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
   b) gradul de vinovatie a salariatului;
   c) consecintele abaterii disciplinare;
   d) comportarea generala in serviciu a salariatului;
   e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.
Sunt situatii in care pentru aceeasi abatere disciplinara, salariatii au primit sanctiuni diferite.
           Din probele administrate in cursul cercetarii disciplinare, trebuie sa reiasa caracterul grav al abaterii sau savarsirea de abateri repetate.
           Atentie mare la termenul de prescriere al sanctiunilor disciplinare. Daca au trecut mai mult de 6 luni de la data savarsirii faptei, salariatul nu mai poate fi cercetat disciplinar. Este de datoria angajatorului sa cunoasca toate faptele ce pot constitui abateri disciplinare, in cel mai scurt timp de la comiterea acestora.
           Au fost numeroase cazuri in care abateri disciplinare grave au fost descoperite insa nu in interiorul termenului de 6 luni, ci mai tarziu. In aceste cazuri, indiferent ce abateri au fost comise, angajatorul nu se mai poate folosi de prerogativa disciplinara. Nu mai are dreptul de a aplica sanctiuni disciplinare chiar daca este evident faptul ca salariatul a savarsit o abatere disciplinara.
           Evident, daca fapta respectiva este de natura penala, raspunderea penala se pastreaza. Organele de urmamrire penala vor fi alertate insa abaterea nu mai poate fi sanctionata disciplinar fiind termenul de sanctionare s-a prescris odata ce s-au implinit 6 luni de la data savarsirii faptei.
           Exemple de abateri disciplinare grave:
   – consumul de alcool in timpul programului de lucru;
   – violenta impotriva unui coleg, superior, subordonat, client, persoana aflata in vizita in unitate samd in timpul programului de lucru si pe teritoriul unitatii de lucru;
   – furtul de bani si bunuri ale companiei;
   – punerea in pericol a lucratorilor.
           Lista poate continua cu numeroase alte exemple de abateri disciplinare cu caracter grav sau foarte grav. Nu uitati faptul ca o abatere disciplinara trebuie sa fie sanctionata in mod corespunzator cu nivelul gravitatii sale. O sanctiune prea aspra poate fi contestata in instanta cu succes.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s