Competența ELM(6)

Standard

Competența nr. 6

Cercetarea abaterilor disciplinare

8Una dintre competențele specifice expertului în legislația muncii, cercetarea abaterilor disciplinare, este, în același timp, și una dintre cele mai utile activități ce pot fi desfășurate de către acesta, activitate ce aduce beneficii imediate atât pentru angajat cât și pentru angajator.
Dreptul angajatului de a formula și susține toate apărările în favoarea sa, dreptul de a prezenta persoanei desemnate să efectueze cercetarea disciplinară toate motivațiile necesare precum și dreptul de a fi asistat pe parcursul cercetării disciplinare sunt stipulate în art. 251 alin. (4) C. muncii care, împreună cu jurisprudența în materie califică ca „obligatorie” prezența unui expert în legislația muncii pe toată durata procedurii de cercetare disciplinară. Expertul în legislația muncii are competențele necesare să asiste angajatul astfel încât acesta să își poată formula și susține toate apărările pe care le consideră necesare și care ar putea dovedi nevinovăția celui în cauză.
Pe de altă parte, rolul expertului în legislația muncii ca persoană împuternicită de angajator pentru a realiza cercetarea disciplinară este de a aplica corect procedura legală, de a culege toate informațiile necesare elucidării cazului și în situația în care se constată vinovăția salariatului să individualizeze sancțiunea în raport cu abaterea săvârșită. Susținem aceasta deoarece modul de aplicare a prevederilor Codului muncii cu privire la răspunderea disciplinară are un caracter procedural strict, necesitând respectarea întocmai a termenelor, a condițiilor de formă și conținut ale documentelor emise, condiții a căror nerespectare pot atrage nulitatea absolută a deciziei de sancționare.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s