SANCTIONAREA LUCRATORILOR AFLATI SUB INFLUENTA BAUTURILOR ALCOOLICE

Standard

Un angajator ar trebui sa fie atent la orice modificare comportamentala a angajatilor sai, in special a celor care sunt banuiti ca ar consuma bauturi alcoolice, in timpul programului de munca.1

Prin adoptarea Legii nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca a fost abrogat acest decret, astfel ca obligatia interzicerii alcoolului la locurile de munca revine exclusiv angajatorului care, prin Regulamentul intern sau prin instructiuni proprii de SSM, trebuie sa prevada sanctiuni disciplinare pentru lucratorii care consuma alcool la locul de munca sau sosesc la serviciu sub influenta bauturilor alcoolice.Este demn de mentionat ca un lucrator care este sub influenta bauturilor alcoolice prin actiunile lui poate constitui un factor de risc atat pentru el, cat si pentru restul participantilor la procesul de munca. In acest context, crearea unei proceduri pentru depistarea ucratorilor care au consumat alcool in timpul programului poate fi extrem de utila.Procedura privind constatarea si sanctionarea lucratorilor aflati sub influenta bauturilor alcoolice

Alcoolul consumat sub orice forma ajunge in sange, raspandindu-se in tot corpul, dar mai ales in creier, afectand intregul sistem nervos.

Alcoolul poate declansa urmatoarele efecte:
– scaderea nivelului atentiei si al concentratiei;
– reducerea campului vizual;
– evaluarea gresita a distantelor;
– diminuarea discernamantului si perturbarea rationamentului;
– cresterea timpului de reactie;
– diminuarea reflexelor;
– afectarea echilibrului.

Alcoolul este absorbit de organism rapid, in schimb procesul de eliminare are o durata mult mai mare.

Pana in 2006 a fost in vigoare Decretul nr. 400/1981 pentru instituirea unor reguli privind exploatarea si intretinerea instalatiilor, utilajelor si masinilor, intarirea ordinii si disciplinei in munca in unitatile cu foc continuu sau care au instalatii cu grad ridicat de pericol in exploatare. Acest act normativ incrimina introducerea si consumul de alcool in unitate. De asemenea, persoanelor care se prezentau la programul
de lucru sub influenta alcoolului li se interzicea accesul in unitate si li se aplicau sanctiunile prevazute de lege care puteau fi chiar de ordin penal.

Prin adoptarea Legii nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca a fost abrogat acest decret, astfel ca obligatia interzicerii alcoolului la locurile de munca revine exclusiv angajatorului care, prin Regulamentul intern sau prin instructiuni proprii de SSM, trebuie sa prevada sanctiuni disciplinare pentru lucratorii care consuma alcool la locul de munca sau sosesc la serviciu sub influenta bauturilor alcoolice.

Singura exceptie este reprezentata de OUG nr.195/2002 privind conducerea autovehiculelor pe drumurile publice, prin care sunt stabilite sanctiuni contraventionale sau penale pentru conducatorii auto care consuma alcool.

Un lucrator care este sub influenta bauturilor alcoolice prin actiunile lui poate constitui un factor de risc atat pentru el, cat si pentru restul participantilor la procesul de munca. In acest context, crearea unei proceduri pentru depistarea lucratorilor care au consumat alcool in timpul programului poate fi extrem de utila.

Procedura trebuie sa cuprinda 3 etape: constatarea, consemnarea si sanctionarea, dar poate fi completata cu un program de consiliere psihologica a respectivilor lucratori.

I. Constatarea consumului de alcool3

Aceasta etapa se declanseaza in urmatoarele situatii:
• daca lucratorul se prezinta la serviciu si da semne ca ar fi consumat bauturi alcoolice;
• daca exista suspiciunea ca lucratorul a consumat alcool in timpul programului de lucru;
• daca lucratorul este surprins in timp ce consuma alcool in timpul programului de lucru;
• daca lucratorul a comis abateri care au condus la producerea unor evenimente ce pot pune sau au pus in pericol viata si integritatea fizica a propriei persoane sau a celorlalte persoane participante la procesul de munca.
• ca urmare a unor sesizari scrise sau verbale din partea altor salariati.

Constatarea consumului de alcool se realizeaza de catre seful ierarhic direct al lucratorului (sef formatie, sef atelier, sef sectie, sef serviciu, sef departament, director etc.).

II. Consemnarea constatarii consumului de bauturi alcoolice4.png

Functie de constatarile efectuate, consemnarea se face utilizand urmatoarele etape:
a) proba cu aparatul alcooltest
b) proba cu fiola alcooltest in vederea stabilirii alcoolemiei
c) declaratia celui in cauza
d) procesul-verbal.

Proba cu aparatul alcooltest este obligatorie si se face ori de cate ori sunt indicii sau s-a sesizat ca asupra unui lucrator planeaza suspiciunea ca ar fi sub influenta bauturilor alcoolice.Daca la proba cu alcooltest se constata prezenta alcoolului in aerul expirat, se face proba cu fiola alcooltest, care determina alcoolemia din aerul expirat. Aceasta fiola este de unica folosinta si indica alcoolemia in intervalul 0,0 ‰ – 0,8 ‰.

Reguli de utilizare:
• verificati daca substanta reactiva din interiorul fiolei nu si-a schimbat in vreun fel culoarea originala (galben-portocaliu). In cazul in care constatati ca exista cristale care prezinta alta culoare, fiola nu va fi utilizata.
• cu ajutorul pilei metalice gasite in cutie razuiti ambele capete ale tubului de sticla fara deteriorarea mustiucului igienic din cauciuc aflat la unul dintre capetele tubului. Printr-o apasare usoara rupeti ambele capete ale fiolei. Mustiucul igienic aflat pe tub are rol protector impotriva eventualelor raniri in timpul suflarii in fiola.
• lucratorul testat va trage mult aer in plamani si apoi va sufla energic in fiola alcooltest, in sensul indicat de sageata imprimata pe tub pana cand inelul galben imprimat pe fiola isi va schimba culoarea in portocaliu. Daca inelul galben nu s-a colorat in portocaliu, se va relua procesul, intrucat persoana testata nu a suflat indeajuns aer in fiola. In timpul suflarii, tubul de sticla se incalzeste pana la aproximativ 60° C, ceea ce este normal si suportabil la degete.
• dupa prelevarea reusita a probei de respiratie se asteapta 1 – 2 minute. Rezultatul astfel obtinut este comparat cu scala de culoare din cutie.

In cazul consumului de alcool, substanta reactiva galbena din interiorul fiolei se va colora in verde. Daca substanta reactiva se inverzeste dincolo de inelul rosu imprimat pe tub, inseamna ca alcoolemia a depasit 0,8 ‰ alcool pur in aerul respirat.

Interpretarea rezultatelor:
1. intre 0,3 ‰ – 0,5 ‰ – persoana testata este sub influenta bauturilor alcoolice, dar nu este in stare de ebrietate;
2. intre 0,5 ‰ – 0,8 ‰ – persoana se afla intr-o stare de ebrietate incipienta;
3. peste 0,8 ‰ – stare de ebrietate concludenta.

Proba se face cu respectarea stricta a modului de utilizare mai sus-mentionat, iar fiola se va atasa la procesul-verbal.

Declaratia scrisa a lucratorului supus constatarii este obligatorie. Sustragerea sau refuzul de a da aceasta declaratie se consemneaza in procesul-verbal.

Procesul-verbal va fi incheiat in prezenta a doi martori. Se recomanda ca un martor sa fie un reprezentant al salariatilor sau al sindicatului reprezentativ din cadrul societatii.

Procesul-verbal se intocmeste in trei exemplare: unul pentru lucrator, unul pentru structura din care face parte acesta si al treilea pentru compartimentul de resurse umane in vederea declansarii cercetarii disciplinare.

Salariatul caruia i s-a intocmit respectivul proces-verbal va fi inlocuit la locul de munca pentru ziua respectiva.

III. Sanctionarea abaterilor

Consumul si introducerea in incinta institutiei a bauturilor alcoolice, cat si prezentarea la serviciu sub influenta bauturilor alcoolice vor fi interzise prin Regulamentul intern al societatii. Pentru incalcarea acestor prevederi vor fi stabilite sanctiuni disciplinare si/sau administrative.
Contestarea rezultatului probei cu alcooltestul se poate face cu conditia ca persoana in cauza sa accepte recoltarea de probe biologice la IML, in aceeasi zi si pe cheltuiala acesteia.

Refuzul sau sustragerea de la efectuarea probelor de alcoolemie va constitui, de asemenea abatere disciplinara.

Metodologia de cercetare si sanctionare a acestor abateri se va realiza in conformitate cu Regulamentul intern si cu Regulamentul de functionare a comisiei de disciplina numita la nivelul angajatorului.

Concluzii

Plecand de la concluziile medicilor de specialitate, care afirma ca alcoolismul este o boala, nu un viciu, si mai mult este o boala progresiva, fizica, mentala si spirituala, incurabila, marcata de obsesia de a consuma alcool, se recomanda asigurarea unui program de consiliere psihologica pentru astfel de lucratori depistati in astfel de situatii.2.

Un gând despre &8222;SANCTIONAREA LUCRATORILOR AFLATI SUB INFLUENTA BAUTURILOR ALCOOLICE&8221;

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s